Over ons

Het Platform

Platform Vliegoverlast Amsterdam is een vereniging van mensen die zich zorgen maken over geluidsoverlast, uitstoot, stank, gezondheid, veiligheid, milieu en klimaat als gevolg van veelvuldig vliegen over Amsterdam en omgeving. PVA is opgericht in 1997 toen de aanvliegroute op de Schiphol-Oostbaan (die loopt van Amsterdam Noord, Centrum, Oud-West en Oud-Zuid) steeds vaker gebruikt werd.

Naast PVA waren ook in andere delen van de stad groepen bewoners actief. In Zuidoost was de Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer opgericht naar aanleiding van de Bijlmerramp in 1992. In Nieuw-West ontstond BAAT, Bewonersalliantie Amsterdamse Tuinsteden. Aan de zuidkant van Amsterdam waren de Schiphol Werkgroep Amstelveen/Buitenveldert en de Stichting Tuinstad Buitenveldert actief.

In 2019 besloten de organisaties meer te gaan samenwerken onder de naam Koepel van Amsterdamse Schipholgroepen. Er werden snel resultaten geboekt met onder meer eensgezinde optredens in de halfjaarlijkse gesprekken met de wethouder Luchtvaart van Amsterdam, het publiceren van het rapport Luchtvaart uit Balans geschreven door Walter Manshanden en Leo Bus in opdracht van de Koepel en een aantal videoproducties over de nieuwe Luchtvaartnota 2020 – 2050.

De samenwerking beviel zo goed dat besloten werd de band nog meer aan te halen: leden van de andere groepen zijn lid van PVA geworden en vertegenwoordigd in het bestuur. Eerste daad was het updaten van de website om hem beter geschikt te maken voor smartphones en tablets en inmiddels is er alweer een nieuwe – verbeterde – versie met interactieve mogelijkheden.

Een volgende stap is samenwerking stimuleren tussen alle bewonersgroepen in de regio Schiphol. Dat wij grotendeels in Amsterdam wonen, mag daar geen belemmering voor zijn. Wij zijn een platform tegen vliegoverlast – waar dan ook. Deze Federatie van bewonersgroepen krijgt uiteraard een gezamenlijke leiding vanuit alle deelnemende groepen.

Aanbieding Luchtvaart uit Balans aan de Tweede Kamer