Over ons

Het Platform

Platform Vliegoverlast Amsterdam is een vereniging van mensen die zich zorgen maken over geluidsoverlast, uitstoot, stank, gezondheid, veiligheid, milieu en klimaat als gevolg van veelvuldig vliegen over Amsterdam en omgeving. PVA is opgericht in 1997 toen de aanvliegroute op de Schiphol-Oostbaan (die loopt van Amsterdam Noord, Centrum, Oud-West en Oud-Zuid) steeds vaker gebruikt werd.

In die jaren waren ook in andere delen van de stad groepen bewoners actief. In Zuidoost is de Werkgroep Vliegverkeer Bijlmermeer opgericht naar aanleiding van de Bijlmerramp in 1992.

In Nieuw-West ontstond BAAT, Bewonersalliantie Amsterdamse Tuinsteden. Aan de zuidkant van Amsterdam had je de Schiphol Werkgroep Amstelveen/Buitenveldert en de Stichting Tuinstad Buitenveldert.

In 2019 besloten de organisaties meer te gaan samenwerken onder de naam Koepel van Amsterdamse Schipholgroepen. Er werden snel resultaten geboekt met onder meer eensgezinde optredens in de halfjaarlijkse gesprekken met de wethouder Luchtvaart van Amsterdam, het rapport Luchtvaart uit Balans en een aantal videoproducties over de nieuwe Luchtvaartnota.

De samenwerking beviel zo goed, dat besloten werd de band nog nauwer te maken: leden van de andere groepen zijn lid van PVA geworden en vertegenwoordigd in het bestuur. Eerste daad was het updaten van de website om hem beter geschikt te maken voor smartphones en tablets. Waarvan acte.

Een volgende stap is samenwerking stimuleren tussen alle bewonersgroepen in de regio Schiphol. Dat wij toevallig grotendeels in Amsterdam wonen, mag daar geen  belemmering voor zijn. Wij zijn een platform tegen vliegoverlast Рwaar dan ook.

Aanbieding Luchtvaart uit Balans aan de Tweede Kamer