Thema’s

Milieuvervuiling

Vervuiling: ‘Wonen in Amsterdam niet aan te raden’

Opstijgende zware vliegtuigen stoten evenveel ultrafijnstof uit als een miljoen vrachtwagens. Dat blijkt uit onderzoek van TNO uit 2015. Dat kan niet gezond zijn   voor mens en natuur. Ultrafijnstof bestaat uit hele kleine deeltjes die via de longblaasjes rechtstreeks in het bloed komen. In het lichaam kunnen de deeltjes leiden tot longziekten, ontstekingen en hart- en vaatziekten.

Het is dus logisch dat het opstijgen van 250 duizend vliegtuigen vanaf Schiphol voor gigantisch veel ultrafijnstof in de omgeving zorgt. Omwonenden worden er ziek van en gaan eerder dood. Milieudefensie heeft uitgerekend dat vele duizenden inwoners van woonwijken in Amstelveen en Amsterdam door het vliegverkeer enkele maanden tot ruim een jaar eerder dood gaan.

Video over de sluipende invloed van vervuiling

De kern van de boodschap is dat regeringen de impact van roken op de gezondheid kenden en lange tijd niets deden. Luchtvaart schaadt het leven van mensen ook en opnieuw steken de verantwoordelijken de kop in het zand en doen zij niets om schade te voorkomen.