Overzicht video’s

15. Schiphol, optelsom ellende

Schiphol is een optelsom van geluid, smerige lucht, onveiligheid, schade aan milieu en klimaat, nutteloze bestemmingen en welvaartsverlies.

Hoeveel argumenten heb je nog nodig voor krimp? En waarom gebeurt dat niet? De professor legt het nog een keer uit en schuwt daarbij zelfs geen majesteitsschennis…

14. Wet van behoud van ellende

De resultaten uit ons rapport Luchtvaart uit Balans werden recentelijk bevestigd door CE Delft. Krimp van de luchtvaart levert zelfs geld op, laat het onderzoeksinstituut zien.

Het gaat om miljarden in de plus en professor Van der Veen legt het uit. Hij wordt echt boos dat politici dit niet willen snappen!

13. Luchtvaart: slopende ziekte

Het thema past wel bij het nummer 13. We analyseren de luchtvaart op Cruijffiaanse wijze, hoewel hij natuurlijk Nummer 14 was.

Hij had wel de pech verslaafd te zijn geweest aan roken en dat wreekt zich. Fulco van der Veen ziet een aantal parallellen…Met de kat gaat het overigens goed, dank u!

12. Burgerraad Luchtvaart

De Omgevingsraad Schiphol voldeed niet. Burgers en overheden hebben totaal andere belangen dan luchtvaartbedrijven.

Gaat een Maatschappelijke Raad Schiphol wel functioneren?

Prof. dr. Fulco van der Veen betwijfelt het. Hij heeft een veel beter plan om aan al het gekrakeel een einde te maken.

11. De kwaliteit van de LVN

  • Wat is de Luchtvaartnota eigenlijk voor een stuk?
  • Op welke problemen geeft deze nota antwoord?
  • Zit hij logisch in elkaar?
  • Of is het misschien gebakken lucht?

Fulco van der Veen geeft zoals altijd de antwoorden.

10. Open video voor TK-leden

Het dossier Schiphol is ‘best wel een ingewikkeld onderwerp’, zeker ook voor de vers gekozen leden van het parlement die zich in het onderwerp moeten gaan verdiepen.

Overheden, bedrijven en adviesbureaus hebben de afgelopen jaren dikke pakken papier geproduceerd waar zelfs direct betrokkenen als een berg tegenop zien. Terwijl er dit jaar op basis van al die rapporten belangrijke beslissingen moeten worden genomen door de Tweede Kamer.

9. Schiphol quo vadis?

Waar moet het heen met Schiphol? Het Aldersakkoord, de Luchtvaartnota en het Luchthavenverkeersbesluit worden ingehaald door de tijd.

Ook de Luchtruimherziening en het hinderreductieplan van Schiphol staan alleen maar ten dienste van de door vrijwel niemand meer gewenste groei.

8. Schiphol en hinderreductie?

Schiphol heeft een hinderreductieplan gemaakt met als uitgangspunt dat Schiphol natuurlijk wel moet kunnen blijven groeien. De voorstellen zetten dan ook geen zoden aan de dijk voor bewoners in de regio.

Met de Luchtvaartnota als referentie denkt de luchthaven wel zo’n achthonderdduizend vluchten kwijt te kunnen…

7. Rutte, burgers, luchtvaart

De afgelopen tien jaar hebben de kabinetten Rutte stelselmatig de leefbaarheid, gezondheid en het klimaat in de Randstad en ver daarbuiten verkwanseld aan de luchtvaartsector.

We hebben een tip voor de Tweede Kamerleden om daar wat aan te doen. De tip is ook na de verkiezingen nog geldig, maar de kiezer kan beter vooraf nadenken.

6. Verbinding of kortsluiting

De Omgevingsraad Schiphol voldoet niet meer omdat bewoners en gemeenten geen trek meer hadden in verdere groei van de luchthaven.

Interim-voorzitter Pieter van Geel schreef hier een rapport over getiteld Schiphol Vernieuwd Verbinden.

PVA licht dat rapport door. Kunnen we er als bewoners wat mee?

5. Alternatieve Luchtvaartnota

De Luchtvaartnota is gefileerd en afgebrand. Platform Vliegoverlast Amsterdam (voorheen de Koepel van Amsterdamse Schipholgroepen) komt met een alternatief. Je krijgt daarmee als burger zelfs geld toe! Dit is onze vijfde presentatie die erop is gericht de groei van Schiphol en de macht van de luchtvaartsector te beteugelen om de vlieghinder echt te verhinderen.

Op 2 februari 2021 is de presentatie als petitie aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van I&W.

4. De Olifant in de Kamer

Hoeveel luchtvaart heeft Nederland nodig? Dit is de vraag die niet gesteld is in de Luchtvaartnota 2020-2050. Die is alleen gericht op groei van het vliegverkeer. Terwijl die vraag natuurlijk uitgangspunt moet zijn bij het maken van toekomstplannen voor met name Schiphol. De niet gestelde vraag is niet de enige olifant in de kamer. Prof. dr. Fulco van der Veen toont de nog grotere Olifant in de Kamer, die met hoofdletters! Hij wordt bijgestaan door mr. dr. ing. Hans Buurma van de Werkgroep Toekomst Luchtvaart die het heeft over Internationaal Openbaar Vervoer.

3. Herstel van vertrouwen

De Ontwerp-Luchtvaartnota 2020-2050 is gefileerd en afgebrand. Hoe kan het vertrouwen bij bewoners hersteld worden? In deze video geeft Fulco van der Veen antwoord op deze belangrijke vraag.

Wetenschappers en bewoners moeten hier gezag krijgen dat de gewone autoriteiten al tientallen jaren misbruiken om groei van vliegoverlast te faciliteren. Het Klimaatakkoord van Parijs en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden met voeten getreden.

2. De Luchtvaartnota afgebrand

Niet alleen bewoners hebben de Ontwerp-Luchtvaartnota afgebrand, maar ook gemeenten, provincies, milieuorganisaties en zelfs de Commissie voor de milieueffectrapportage. Ook de KLM had wat opmerkingen, hm. Ze wilden zich nog wat extra profileren, terwijl ze al wekelijks bij de minister en haar ministerie op schoot zitten. En Schiphol loopt ook al aan de leiband van de ‘blauwe trots’.

Met deze Luchtvaartnota gaat de groei nog dertig jaar ongebreideld door.

1. De Luchtvaartnota gefileerd

Prof. dr. Fulco van der Veen fileert de Ontwerp-Luchtvaartnota 2020-2050. Hij laat op aanstekelijke wijze zien dat de hele nota een groot promotiedocument is voor de vlieglobby. Zoals het roken vroeger werd gepromoot met de wereld van Peter Stuyvesant, zo zet het ministerie van Cora van Nieuwenhuizen Schiphol en de KLM op een onaantastbaar voetstuk. Terwijl alle nadelen worden gebagatelliseerd, wat in elk geval ten koste gaat van de bewoners die overlast ervaren qua geluid, leefbaarheid, gezondheid, milieu en klimaat.