In actie tegen extreme overlast tijdens onderhoud Zwanenburgbaan

Het zal velen niet ontgaan zijn: de overlast van vliegtuigen is sinds 2 januari  behoorlijk verschoven. Langdurig onderhoud aan de Zwanenburgbaan zorgt ervoor dat het daar rustiger is dan normaal, maar op andere plekken gekmakend lawaaiig, juist op plekken waar heel veel mensen wonen. De komende vier maanden zal de herrie alleen maar erger zal worden: in de loop van het jaar wordt er immers steeds meer gevlogen dan in de winterperiode.

We worden dagelijks benaderd met de vraag wat we eraan kunnen doen. Wat we tot nu toe gedaan hebben is het volgende:

  • Vooraf al bezwaar gemaakt tegen het langdurige onderhoud, omdat we deze problemen konden zien aankomen. Het had een stuk sneller gekund als er vooral ook ’s nachts aan de baan was gewerkt. Maar dat vond de luchthaven te duur. Alsof grootschalige ergernis geen prijs heeft.
  • We hebben ons met SchipholWatch gekeerd tegen de milieuaspecten van dit onderhoud, omdat bijvoorbeeld de Beschikking Bodem Zwanenburgbaan Schiphol van geen kanten deugt. Terwijl de provincie Noord-Holland gewoon bij het kruisje heeft getekend. Wat kan hen de omwonenden schelen.
  • We hebben protest aangetekend tegen de overlast: met name de vroege vluchten over de stad moeten ophouden. Honderdduizenden mensen hebben er last van.

Suggesties? Laat ze ons weten. En denk er eens over om lid te worden van PVA. Samen zijn we sterker: Schiphol moet halveren en dan nog kan iedereen die hier moet zijn er komen en blijven op vakantie kunnen gaan. Zie bijvoorbeeld onze video De patiënt Schiphol.