Samen naar de Europese Commissie

Omwonenden Schiphol pleiten ook in Brussel voor krimp

Het krimpplan van minister Harbers gaat ons nog lang niet ver genoeg, maar het is een unieke stap in de juiste richting. Het wachten is op de Europese Commissie, die moet bepalen of Nederland de juiste procedure heeft gevolgd om zo’n besluit te mogen nemen. Want de haaien van de luchtvaartsector staan klaar om krimp aan te vechten en desnoods een handelsoorlog over de oceaan heen uit te lokken.

Hoe kunnen we onze regering helpen in Brussel groen licht te krijgen? Het is niet makkelijk om als burger toegang te krijgen tot de burelen van Europa. Dus toen een brief van Natuur & Milieu aan de Europese Commissie van begin dit jaar leidde tot een uitnodiging om langs te komen, grepen we die kans met beide handen aan. N&M vroeg een aantal leden van de MRS om mee te gaan, samen met een vertegenwoordiger van de gemeente Amsterdam en van SchipholWatch.

Je merkte dat ze in Brussel niet erg gewend zijn om met bewoners te praten, maar ze luisterden echt en we hadden een goede serie op elkaar afgestemde argumenten. Ik denk dat we een positieve indruk achterlieten en dat de urgentie om opnieuw uitstel te vermijden duidelijk overkwam.

Wouter Looman